Een carrièreswitch in coronatijd

Het komend jaar zullen waarschijnlijk meer mensen dan ooit een carrièreswitch maken of overwegen. En dat heeft in veel gevallen te maken met de coronatijd waarin we leven. Sectoren als horeca, transport, reizen en cultuur zullen ook de komende maanden, zo niet jaren onder druk blijven staan. En dat kan betekenen dat je je baan verliest en voorlopig ook niet in diezelfde branche aan de bak komt. Dat geldt overigens niet alleen voor werknemers, ook zzp‘ers worden geconfronteerd met een sterk veranderende wereld en dus markt.

Zijn er voordelen?
Een carrièreswitch kan fantastisch zijn: je leert een totaal nieuwe werkomgeving kennen, waar dingen echt anders gaan dan je gewend was en ook je collega’s zijn misschien een ander type mens. Dat is sowieso natuurlijk wennen, maar het kan ook heel inspirerend zijn, waardoor het je ook weer nieuwe energie oplevert. Meestal gaat er aan een carrièreswitch een stukje scholing vooraf. Daar steekt de Nederlandse overheid ook nadrukkelijk op in. Sterker zelfs, de nieuwe voorvrouw van VNO-NCW, Ingrid Thijssen, pleit er nadrukkelijk voor dat niemand zich meer bij het UWV hoeft te melden, maar van baan naar baan kan gaan, waarbij de (her)scholing binnen de bedrijven plaatsvindt. Of ze dat binnen haar periode van vier jaar voor elkaar krijgt, zal de tijd leren, maar het streven is minstens de moeite waard.

Zijn er ook nadelen?
Dat hangt grotendeels van je instelling af. Zo lang je vindt dat je een carrièreswitch móet maken, is het niet leuk. Moeten is immers dwang. Maar als je eenmaal de knop hebt omgezet, zul je merken dat een andere werkomgeving vaak veel boeiender is dan je eerst dacht. En dat je vooral veel nieuwe dingen leert en met dingen op een andere manier leert om te gaan. Een ‘klassiek’ voorbeeld in coronatijd is de overstap van stewardessen naar de zorg. Sommigen vinden het prachtig, anderen zingen hun tijd uit totdat ze weer in de lucht aan het werk kunnen, met daarbij de hoop dat het niet al te lang duurt. Of je er beter van wordt om in die tijd gewoon thuis te zitten, is maar de vraag. Natuurlijk is er ook een financiële component. Minder verdienen is niet leuk. Maar misschien kun je in die nieuwe branche op termijn promotie maken. En mocht het blijvend minder zijn: wat weegt het zwaarst, de pegels of het plezier?

Hoe vertel je dat in een sollicitatiebrief?
Het schrijven van een sollicitatiebrief is sowieso voor iedereen lastig. Het is immers een brief die over jezelf gaat en de vraag blijft altijd: doe ik mezelf niet te mooi voor, of doe ik mezelf niet tekort? Toch is het relatief eenvoudig om je switch te verklaren. Zinnen als: ‘Nu de wereld er door corona anders uitziet, kreeg ik de kans om eindelijk te gaan doen wat ik altijd al had willen doen.’ Of: ‘De coronatijd kent veel nadelen, toch blijkt er voor mij een voordeel te zijn. Eindelijk grijp ik nu de kans aan om te gaan werken in de sector die altijd mijn belangstelling al had.’ Uiteraard moeten deze uitspraken gemeend zijn, anders loop je tijdens het sollicitatiegesprek vast.

Per saldo
Een carrièreswitch in coronatijd levert vooral kansen op voor mensen die de kansen willen zien én pakken. Wie in problemen blijft denken, zal moeilijk een oplossing vinden.

Bekijk voorbeelden of Ga naar bestellen