Er zijn in essentie twee soorten open sollicitatiebrieven. De eerste is die naar een functie. Bijvoorbeeld van verkoper, salesmanager, of receptioniste, telefoniste of administratief medewerker. Een rol of functie die bij de meeste bedrijven wel te vinden is. Noem het een functie-gerichte sollicitatiebrief. De tweede is een bedrijfs-gerichte open sollicitatie: je wilt graag bij dát bedrijf of díe organisatie werken. Natuurlijk is dat ook altijd gekoppeld aan een functie, maar het gaat er vooral om dat je bij dát specifieke bedrijf of díe specifieke organisatie wilt werken. In beide situaties is het overigens zo dat het wel handig is dat je in de brief laat blijken dat het je écht om hún bedrijf gaat.
Deze brieven worden relatief veel geschreven. Je bent vrachtwagenchauffeur en het bedrijf waar je werkte is failliet gegaan of stopt binnenkort. Natuurlijk hebben vrachtwagenchauffeurs onderling een sterk netwerk, denk aan de beroemde chauffeurscafés, maar soms kan het heel handig zijn om een transportbedrijf in een brief en CV te laten weten dat je toch weer graag op het buitenland wilt gaan rijden. Of juist niet. Het is handig om meteen al bovenaan de brief te vermelden dat het een Open sollicitatie betreft. Dus:
Stuur dit soort brieven nooit zo maar als een gok weg. Dat heeft geen zin en het ondermijnt je zelfvertrouwen, want je krijgt bijna nooit een reactie. Elke werkgever voelt aan of een brief en CV serieus zijn bedoeld of niet.
Meestal wordt dit soort brieven ook verstuurd naar bedrijven in een bepaalde sector. Bijvoorbeeld het transport, een IT-bedrijf, een bank, een verzekeringsmaatschappij of organisaties in de zorg etc.
Een open sollicitatiebrief begin je in ieder geval niet met te zeggen dat je op zoek bent naar een baan of dat je werkloos bent. Dat is nooit sterk. Geef meteen in de eerste alinea wèl aan wát je zo aanspreekt in het bedrijf en dat je juist daarom zo geïnteresseerd bent in dat bedrijf of die organisatie. Als je van iemand gehoord hebt dat het een prima bedrijf is, kun je dat zeker melden, maar noem nooit iemand bij naam. Dat is vroeg genoeg in het gesprek, of die betreffende persoon moet het heel erg op prijs stellen als je dat doet.
Voor de functies die een meer analytisch denkniveau vereisen zou je in de eerste alinea prima in kunnen spelen op wat er op dit moment binnen de sector actueel is. Daarmee geef je onmiddellijk je kennis van zaken weer en ook dat je weet welke thema’s binnen dit speelveld opportuun zijn.
In de tweede alinea kun je prima onderbouwen welke ervaring je al hebt opgedaan en dat je met die ervaring op zak een interessante bijdrage zou kunnen leveren aan dat bedrijf of organisatie. Maak jezelf daarin zo aantrekkelijk mogelijk zonder jezelf op te blazen. Dat heeft nooit zin, want daar wordt razendsnel doorheen geprikt. Uitzonderingen daargelaten, maar dat is met alles zo.
Je solliciteert niet voor niets bij een bedrijf! Kennelijk vind je er iets heel interessants aan, anders zou je de moeite niet nemen. Laat dat dan ook overduidelijk blijken! Vooral de eerste alinea staat in het teken van de indruk die het bedrijf op jou heeft gemaakt. Wat spreekt je sterk aan en waarom en wat heeft je de impuls gegeven om deze brief te schrijven. Hoe meer ‘naturel’ en hoe ‘echter’ deze motivatie, hoe sneller je de lezer ook weet te raken. Zorg ook in zo’n brief weer voor ‘gepast enthousiasme’. Als je jezelf overduidelijk ‘in de aanbieding zet’ maakt dat je positie niet sterker. Wees enthousiast, maar overdrijf niet! Je hebt iets te bieden. Wát je te bieden hebt vertel je raak en puntig in de tweede en derde alinea. Maak jezelf daarbij niet groter dan je bent, maar ook niet kleiner!
Het slot van een open sollicitatiebrief is net ietsje anders. Meestal spreek je de wens uit dat je je brief en CV graag komt toelichten in en een gesprek. En dat wil je hier natuurlijk ook. Maar omdat er geen vacature is, zou het zomaar kunnen dat je nooit meer iets van ze hoort. Hou dus zelf het initiatief! En sluit de brief af met de mededeling dat je natuurlijk je brief en CV graag wilt toelichten én dat je binnen twee weken contact opneemt om te kijken of je daarvoor een afspraak kunt maken. Dat geeft hén meteen aan, o ja, ik kan dit niet zomaar opzij leggen. Voor jezelf betekent het dat je de regie kunt houden door ook daadwerkelijk twee weken na ontvangst gewoon te bellen.