Waren de woorden ‘image’ en ‘imago’ de populaire woorden van de afgelopen decennia, op dit moment is dat overtuigend het woord: ‘profiel, profileren en een profielschets van iets of iemand maken.’ Daarvoor hoef je niet in de politiek te zitten, ook als je artiest bent, een bekende Nederlander of zelfs ook maar een doodgewone Nederlander, het is populair om van iemand een ‘profiel’ te schrijven. Volgens de aloude Van Dale is profileren onder andere ‘karakteriseren of schetsen’ of een ‘eigen gezicht houden’ en dan wordt als voorbeeld een politiek onderwerp genoemd. Het is niet verwonderlijk dat na het puur zakelijke en eigenlijk niets onthullende CV er steeds vaker behoefte is om een profiel van iemand te schetsen. Als het goed is laat een profiel kort en krachtig zien wie je bent, waar je goed in bent en op welke manier je je onderscheidt van een ander.
Social media als Linkedin en Facebook vragen eigenlijk ook allemaal een profilering van jou. In een summary vragen ze je kort weer te geven wie je bent. En dat is lastig. Het is niet voor niets dat maar een heel klein percentage gebruikers ook echt een summary, een korte samenvatting heeft op zijn of haar profiel. De kritische lezer prikt vaak snel door die samenvattingen heen omdat ze óf te oppervlakkig zijn óf teveel borstklopperij. Beide schieten dan hun doel voorbij. Want het is best handig als je in 8 à 10 zinnen een korte samenvatting over jezelf kunt schetsen, zonder teveel in ‘ronkend’ taalgebruik te vervallen. Zo’n zelfde korte samenvatting, noem het ‘Mijn Profiel’ zou je ook in een CV kunnen zetten, direct onder je persoonsgegevens. In Engeland is dat vooral bij hoogopgeleiden en de ‘zwaardere’ functies eerder gebruik dan bij ons. Maar in onze globale wereld zal het ook zomaar bij ons kunnen inburgeren.
Wie nu een profielschets op zijn CV plaatst valt voorlopig nog op! Belangrijk is wel dat die profielschets ook klopt, dus dat het een waarheidsgetrouwe weergave geeft van jouw competenties en waarin jij goed in bent gebleken. Uiteraard is het geen herhaling van de verdere inhoud van je CV of bijgaande sollicitatiebrief, het is echt een specifiek en bijzonder onderdeel. Voor voorbeelden daarvan kun je altijd een kijkje nemen op deze website. Voor het schrijven van een profielschets geldt overigens hetzelfde als voor een sollicitatiebrief: het is moeilijk en een vak apart! Het gaat ook hier immers direct over jezelf en het is altijd balanceren op de rand van ‘doe je jezelf niet te kort of doe je jezelf te mooi voor.’